Rechtszaak: ‘influencer’ moet ruim € 16.000 aan bijstand terugbetalen

Influencers opgelet❗👀 Kennen jullie deze uitspraak? Een vrouw die promotieactiviteiten verricht op haar Instagram en model staat voor een webwinkel moet ruim € 16.000 aan bijstand terugbetalen.

Oftewel: deze ‘influencer’ heeft de rechtszaak verloren.

Wat is er gebeurd?

De vrouw ontving sinds 2018 een bijstandsuitkering op grond van de Participatiewet. In 2019 heeft de gemeente een anonieme melding ontvangen dat de desbetreffende vrouw modellenwerk doet en geld zou krijgen voor het plaatsen van foto’s op Instagram voor verschillende webwinkels (spion hoor🕵️). Naar aanleiding daarvan is een onderzoek ingesteld om te bezien of zij eigenlijk wel recht heeft op de verleende bijstand.

Volgens de hoogste bestuursrechter is het antwoord dus: nee. ❌ Hoewel de vrouw benadrukte dat zij geen geld had ontvangen voor haar activiteiten (omdat zij daarvoor nog te weinig volgers had), mocht zij wel in totaal 22 kledingstukken houden. Volgens de rechter had de vrouw ook de kledingstukken moeten melden, omdat die “op geld waardeerbaar” zijn.

Interessante uitspraak om helemaal door te lezen! Zie: https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:CRVB:2022:1025.

P.S. Dank aan Zenzi voor deze interessante zaak en leestip!

Reacties zijn gesloten.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: