“Bent u ook hoofd van alle rechters in Nederland?” – vraag aan de president van de Hoge Raad

Open dag Hoge Raad 18/9/2021 | “Bent u ook hoofd van alle rechters in Nederland?”🤔, luidde een kijkersvraag die werd gesteld aan de president van de Hoge Raad, Dineke de Groot. Goede vraag vond ik zelf. “Nee”, antwoordde de president. “Rechters moeten onafhankelijk en onpartijdig kunnen oordelen. Rechters hebben geen baas, maar de Hoge Raad heeft wel een taak op het gebied van disciplinair toezicht ten aanzien van rechters.” (Meer info: Schorsing en ontslag van rechters – Hoge Raad). En zo werden er meer vragen gesteld vanuit het publiek in de zaal en via de livestream.


Samen met een goede vriendin van mij waren wij bij de open dag van de Hoge Raad der Nederlanden. Wij woonden het ochtenddeel bij dat bestond uit interactieve gesprekken met de president van de Hoge Raad (Dineke de Groot) en een van de raadsheren in de Hoge Raad (Martin Kuijer). Deze gesprekken werden geleid door de altijd enthousiaste dagvoorzitter en moderator (Stefan Wijers).


De president en de raadsheer gingen onder meer in op hun rol, over de Hoge Raad in brede zin en over hun loopbaan (vind ik altijd wel interessant om te weten!💡).


Wat is de rol van de hoogste rechter eigenlijk? De Hoge Raad heeft drie kerntaken:
➡️ het bieden van individuele rechtsbescherming,
➡️ het waarborgen van de rechtseenheid en
➡️ een bijdrage leveren aan de rechtsontwikkeling.


In het bijzonder mijn dank aan Thea Tjeerdema en iedereen die (in)direct heeft bijgedragen aan deze open dag! Benieuwd naar de andere activiteiten tijdens de open dag? Bekijk de Instagram stories @hogeraaddernederlanden gepost door Tessa de Groot.

Reacties zijn gesloten.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: