Blog: strafzaak Gökmen T. #tramschutter – DEEL 2

✒️ Vrijdag 6 maart 2020, zaak: Gökmen T. #tramschutter
– DEEL 2De advocaat van Gökmen T. nam het woord. Ondertussen plaatste ik nog snel een story op Instagram over het spuugincident. De advocaat begon te vertellen dat het gedrag van Gökmen redelijk schokkend is en dat velen er stil van werden. “Ik ook”, erkende hij. “Toch is het belangrijk dat ook in deze zaak het recht wordt toegepast op precies dezelfde manier als in welke andere zaak dan ook”, vulde hij verder aan.

De verdediging is géén voorstander van de eis: levenslange gevangenisstraf. De advocaat gaf aan dat het gedrag van Gökmen T. deels zou zijn veroorzaakt door zijn stoornis. “Daar kan hij zelf niets aan doen”, vertelde hij. “Ja… Daarom toch levenslang😒“, passeerde even door mijn gedachten.

Hij bepleit voor een tijdelijke gevangenisstraf in combinatie met tbs met dwangverpleging. “Alleen dan heeft mijn cliënt meer dan een puur theoretische kans om ooit op vrije voeten te komen”, gaf de advocaat aan. ➡️ Dusss: als een levenslange gevangenisstraf zou worden opgelegd, dan heeft Gökmen in feite geen uitzicht op vrijlating. Dat is, volgens de advocaat, in strijd met het Europees recht. Volgens experts van het Pieter Baan Centrum kan Gökmen T. namelijk alleen in de maatschappij terugkeren na een tbs-behandeling met dwangverpleging. Levenslang en tbs gaan niet samen, het is echt het één of het ander.

Ook wees hij op het risico dat áls Gökmen T. toch vrij zou komen -als gevolg van de verplichte herbeoordeling na 25 jaar bij levenslang- hij onbehandeld terug zou keren in de maatschappij. “Ook in de zaak Anne Faber werd daarom voor tbs gekozen, omdat de vrees was dat de dader anders onbehandeld terug zou keren in de maatschappij”, gaf de advocaat aan.

👉 Ik wil dit nog even zeggen: hoewel ik de argumenten van de verdediging wel snap, maar niet met het standpunt eens ben, heeft de advocaat wél zijn professionaliteit laten zien. Hij, mr. Seebregts, oefent zijn functie uit als strafrechtadvocaat: het verdedigen van zijn cliënt. Ook al is zijn cliënt iemand zoals Gökmen T. Iemand die eigenlijk geen advocaat wilde. Iemand die zelfs zijn eigen advocaat bespuugde. #Respect

Tot zover deel 2/3.

Foto: ANP.

 

Reacties zijn gesloten.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: