VERSCHIL: JURIST EN ADVOCAAT

Ontmoet advocaat Ad en Juri de jurist. Beiden hebben de master Rechtsgeleerdheid behaald en dragen de titel ‘meester in de rechten’. Wat is het dan verschil tussen de advocaat en de jurist?

De beroepskeuzes die zij hebben gemaakt na het afronden van hun rechtenstudie maken het verschil in beide functies. Zo wil Juri bijvoorbeeld werken als jurist bij de overheid, rechtsbijstandverzekeraar of een bedrijf. En Ad kiest ervoor om bij een advocatenkantoor te gaan werken en zich te specialiseren in het procederen.

Om de titel ‘advocaat’ te kunnen dragen, moet Ad eerst de beroepsopleiding van de Nederlandse Orde van Advocaten succesvol afronden (tijdens deze studie is hij advocaat-stagiair en al werkzaam bij het advocatenkantoor onder begeleiding van een ervaren advocaat, ook wel ‘patroon’ genoemd). Hij wordt daarvoor als advocaat beëdigd in de rechtbank en ingeschreven als voorwaardelijk advocaat op het tableau bij de Orde van Advocaten. Pas dan mag Ad de beschermde titel ‘advocaat’ voeren. Tevens is Ad lid van de beroepsvereniging de Nederlandse Orde van Advocaten. Dit betekent dat hij zich als advocaat ook aan bepaalde beroepsregels moet houden. Als hij dat niet doet, dan kan hij voor de tuchtrechter worden gebracht (lees: hij kan gestraft worden als hij handelt in strijd met de beroepsregels). Verder moet Ad niet vergeten om zich elk jaar bij te scholen door middel van het behalen van opleidingspunten. Juri moet dit natuurlijk ook niet vergeten, alleen worden er bij hem geen punten bijgehouden. Wat is verder nog een verschil? Ad mag, in tegenstelling tot Juri, procederen in de rechtbank bij procedures waar verplicht procesvertegenwoordiging door een advocaat vereist is.

En wat hebben Ad en Juri, naast de functie, met elkaar gemeen? Beiden hebben denk ik wel trotse ouders!

#FictieveNamenGebruikt #Advocaat #Jurist

 

Reacties zijn gesloten.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: