ADVOCADO?! Avocado of Advocaat

‘Advocado erbij, heerlijk!’, zei een mevrouw verblijd in de supermarkt. Ik moest even goed nadenken of ze haar pleitende advocaat heerlijk vond of gewoon die avocado in de mand. ‘Doe niet zo flauw’, bedacht ik snel, ‘ze bedoelde natuurlijk de avocado’.

Alhoewel het inhoudelijke verschil tussen avocado en advocaat (en dan bedoel ik niet die gele likeur) mij duidelijk lijkt, ben ik toch benieuwd naar de oorsprong van beide begrippen. Het woord ‘advocaat’ komt van het Latijnse ‘ad [auxilium] vocatus’. Letterlijk betekent het ‘erbij geroepene’, de advocaat wordt er dus bijgeroepen. Aan dit begrip in de historische benadering moet een ruime betekenis worden toegekend. Zo stelde de Nijmeegse hoogleraar Hermesdorf zich eerst de vraag ‘wat is een advocaat?’ Van oudsher is de advocaat een kenner van het recht, een rechtsgeleerde. Verder stipt Hermeshof de opleiding aan als een bepalend aspect van de advocatuur. Maar, zo schrijft hij, dat zowel de omvang van de (rechten)kennis als de wijze waarop die wordt verkregen, verschillen. Hiermee bedoelt hij dat advocaten hun kundigheid ontlenen aan een universitaire studie, aan praktijkervaring of aan beide.

En ‘avocado’ komt oorspronkelijk van het woord ‘ahuacatl’ in het Nahuatl, de taal van de Nahua (dat zijn de oorspronkelijke bewoners van het huidige Mexico). Wat betekent ahuacatl dan? Dat betekent letterlijk ‘teelbal’ ookwel ‘testikel’, want ja, gewoon de vorm denk ik. Oh het wordt een beetje ongemakkelijk, dus hier nog even een droge grap om mijn verhaal af te sluiten: Komt iemand bij de supermarkt, vraagt hij ‘hoeveel is deze advocado?’ Zegt die advocado ‘ik ben 350 per uur exclusief btw’. badumtss

___
⬇️ Ps.
– De betrouwbaarheid van het internet als bron lijkt mij niet gegarandeerd, maar op het punt over de oorsprong ‘avocado’ wil ik hem graag geloven.
– Bron ‘advocaat’: Mr. Online
– Dank je wel Aaliyah voor het sturen van de advocado-mop!
– Heb jij suggesties waar ik een leuk (juridisch) verhaaltje van kan maken? Stuur maar een berichtje! 📧

(Dit artikel staat ook op mijn Facebook-pagina: http://bit.ly/2BdxGob )

Reacties zijn gesloten.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: