“Laat kansen niet voorbijgaan”, zegt de president van het gerechtshof Den Haag

Op de foto zie je de president van het gerechtshof Den Haag, Marieke Koek. “Hoe ziet uw werkdag eruit?“, vroeg ik nadat we onszelf hadden geïntroduceerd. Ik was daar al een tijdje benieuwd naar en ik nam het gesprek op met mijn telefoon. Dat laatste uiteraard met toestemming. “Mijn dag bestaat uit contact hebben met mensen van binnen en buiten de rechtspraak”, antwoordde mevrouw Koek.

De president van het gerechtshof heeft naast een rechtsprekende taak ook een leidinggevende taak. “Ik praat bijvoorbeeld met mensen van buiten de organisatie die vragen hebben over onderwerpen die zij belangrijk vinden als het gaat om de rechtspraak.” Mevrouw Koek geeft als voorbeeld dat mensen soms vragen stellen als ‘wij willen dat deze zaken sneller behandeld worden’. “Dat is een vraag die wij intern misschien kunnen oplossen. En dat proberen wij”, vult ze aan.

Verder geeft mevrouw Koek aan dat ze veel met mensen praat in de organisatie. “Hier intern praten we ook vaak over hoe de rechter en de rechter in hoger beroep zijn werk het beste kan doen.” De president van het hof vindt het ook belangrijk dat mensen zien dat het werk goed gebeurt: “Ik vind mijn rol heel belangrijk als het gaat om de verbinding van ons werk naar de mensen in de samenleving.”

Ik las trouwens ook dat u de eerste vrouwelijke president was van de rechtbank in Breda. Hoe heeft u dat ervaren?”, vroeg ik als inkoppertje om te vragen hoe ze dat voor elkaar had gekregen. Ze gaf aan dat ze niet zo had nagedacht over het feit dat ze de eerste was die daar als vrouwelijke president werkte. “Maar tegelijkertijd realiseerde ik me enorm dat ik wel één van de eersten ben en dat het ook iets betekent voor zeker de jongere vrouwen die zich afvragen: hoe doe je dat dan?”, vertelde de president van het hof. Met een glimlach reageerde ik gelijk, “ja, hoe doet u dat dan?”. We schoten in de lach en mevrouw Koek antwoordde: “‘Ik denk dat het belangrijkste is om toch écht van je werk houden en daar dus ook veel voor over hebben. Soms komt er een moment waarop je een kans krijgt, dat je daar bewust bij stilstaat en daar gebruik van maakt. Dat heeft mij elke keer weer ietsjes verder gebracht. Dus laat kansen niet voorbijgaan. En tegelijkertijd hard werken. Als het goed is gaat dat vanzelf, omdat je het werk leuk vindt. Dat hoort bij elkaar.”

—> Mijn grote dank aan de president van het gerechtshof Den Haag, Marieke Koek, voor uw tijd en ons gesprek!

Reacties zijn gesloten.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: