“Krijgen jongeren wel eens te maken met arbeidsrechtelijke procedures?”, vroeg ik aan de kantonrechter

Ik ontmoette onlangs Wim Wetzels. Hij is kantonrechter bij de rechtbank Rotterdam en voorzitter van de landelijke expertgroep Arbeidsrecht van de kantonrechters. Voordat hij rechter werd, werkte hij meer dan 10 jaar als medewerker van de Rechtskundige Dienst van de FNV en in die hoedanigheid stond hij leden bij van de vakbond met juridische problemen. Tijdens de laatste jaren van zijn werk bij de FNV was hij ook plaatsvervangend kantonrechter in Rotterdam.

“Krijgen jongeren wel eens te maken met arbeidsrechtelijke procedures?”, vroeg ik toen ik tegenover de kantonrechter zat. “En dan specifiek over het ontslag.” Ik weet nog dat ik een masterclass heb bijgewoond bij een advocatenkantoor en dat de besproken ontslagzaken mij het meest zijn bijgebleven. De rechter antwoordde bevestigend en noemde een paar zaken op die recent bij verschillende rechtbanken in het land gespeeld hebben en die tot verschillende uitkomsten hebben geleid.

Een werkneemster werd op staande voet ontslagen door haar werkgever nadat ze een Nivea bodylotion tester had gebruikt. Dit was een dringende reden voor ontslag, omdat ze op de hoogte was van de duidelijke gedragsregels waarin stond dat dit niet mocht. (Wat heb ik hiervan geleerd? Neem je eigen crème mee naar werk.) Een andere zaak daarentegen ging over een werkneemster die enkele proefjes had meegegeven aan haar broer nadat hij parfum kocht. In dit geval vond de rechter dat er géén dringende reden was voor ontslag, omdat het reglement niet goed kenbaar was gemaakt en dat er niet duidelijk instond hoe de werknemers met proefjes moesten omgaan. (En wat heb ik hiervan geleerd? Lees eerst het reglement goed door voordat je testers weggeeft aan je familie en vrienden.)

“U lijkt me wel een redelijke man”, zei een procespartij een keer tegen de kantonrechter. “Haha, wat heeft u daarop gezegd?”, vroeg ik. Hij antwoordde: “Dat is fijn.” – Meneer Wetzels, ik vond het een fijn gesprek en dank u wel voor uw openhartigheid en tijd!

___
ECLI:NL:RBROT:2017:10275
ECLI:NL:RBNHO:2017:11433

Reacties zijn gesloten.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: