Obstakel Run: wie is aansprakelijk voor de (letsel)schade?

Op zaterdag 7 april 2018 hebben mijn vrienden en ik meegedaan aan the Strong Viking Run. Dat is een obstakel run waarbij we onderweg veel modder, water en verschillende obstakels tegenkomen. Zowel fysiek als mentaal uitdagend, maar WAT WAS DIT LEUK! Toch kan ik me goed voorstellen dat het niet leuk zou zijn als iemand letsel oploopt tijdens zo’n run. Wie is dan aansprakelijk voor die schade? De organisatie van het evenement of de deelnemer?

Nu volgt een typisch juristenantwoord, je raadt het misschien al: dat hangt af van de omstandigheden van het geval. Uit de bestaande jurisprudentie blijkt dat er geen zwart-wit antwoord te geven is op die vraag. Het uitgangspunt is wel “dat de deelnemers van het evenement erop mogen vertrouwen dat de organisatie de nodige veiligheidsmaatregelen treft ter voorkoming van schade”. Je mag overigens meer veiligheidsmaatregelen verwachten van de organisatie van een risicovol evenement, zoals een obstacle run, dan die van een schaaktoernooi.

Eén voorbeeld waarbij de organisator van een sportevenement NIET aansprakelijk was voor de letselschade van een (minderjarige) deelnemer, ging over een 11-jarige jongen die schade opliep op een stormbaan. De rechtbank moest beoordelen of de organisatie onrechtmatig had gehandeld tegenover het slachtoffer aan de hand van de zogenoemde Kelderluik-criteria (fyi: onlangs het tentamen Aansprakelijkheidsrecht gehad, dus dit kan ik bijna dromen.💭). De rechter oordeelde dat er “voldoende en passende voorzorgsmaatregelen getroffen werden ter voorkoming of beperking van het risico van een ongeval en de gevolgen daarvan. – De gevolgen van de val waren niet voorzienbaar en er hoefden geen verdere voorzorgsmaatregelen getroffen te worden om dit ongeval en de daaruit voortvloeiende schade te voorkomen.”

_
ECLI:NL:RBAMS:2014:5015

Reacties zijn gesloten.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: