IK BEROEP ME OP MIJN ZWIJGRECHT!

*Deftig accentje* Zwijgrecht is geregeld in artikel 29 van het Wetboek van Strafvordering. Het artikel zegt daarover het volgende:
x
 “In alle gevallen waarin iemand als verdachte wordt gehoord, onthoudt de verhoorende rechter of ambtenaar zich van alles wat de strekking heeft eene verklaring te verkrijgen, waarvan niet gezegd kan worden dat zij in vrijheid is afgelegd. De verdachte is niet tot antwoorden verplicht.” 
(Wat een lange zin. Heb je alles gelezen?)
x
Een verdachte heeft dus het recht om de vragen van de politie, het OM of de rechter niet te beantwoorden. Maar wat zijn hiervan eigenlijk de voor- en nadelen?

Afbeeldingsresultaat voor right to remain silent funny cat
Voordelen
Een verdachte creëert zo geen bewijs tegen zichzelf, simpelweg omdat er geen verklaring is afgelegd. Zo kan er door een advocaat geadviseerd worden om te zwijgen, omdat als de verdachte ‘te veel zegt’  dat ongewild bewijs kan aandragen voor zijn schuld in plaats van zijn onschuld. “Die auto heb ik ECHT niet opengebroken! Maar ik zag die mooie auto daar staan en ik wilde even de binnenkant zien. En toevallig had ik een koevoet bij me…” <–Daar wordt zijn advocaat dus niet vrolijk van. Een ander voordeel is dat de verdachte het risico uitsluit dat een verklaring verkeerd kan worden geïnterpreteerd of uitgelegd. En een afgelegde verklaring kan niet zomaar worden teruggedraaid.
x
Nadelen
Als de verdachte in voorarrest zit en de hele tijd zwijgt, bemoeilijkt dat vaak het strafrechtelijke vooronderzoek. Een nadeel is dat de verdachte langer in voorarrest wordt gehouden en dus langer moet zitten. Ook kan zwijgen nadelig zijn voor de strafmaat. Mocht de rechter de verdachte schuldig verklaren, dan wordt er onder andere gekeken naar de houding van de verdachte (die alleen maar zwijgt). De rechter kan dan een hogere straf geven.
 x
Onder omstandigheden kan het zwijgen niet langer een ‘houdbare positie’ worden. Namelijk wanneer de feiten en omstandigheden schreeuwen dat de verdachte toch dat strafbaar feit heeft gepleegd. Dan kan het wellicht slim zijn om een verklaring af te leggen…

Een gedachte over “IK BEROEP ME OP MIJN ZWIJGRECHT!

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: